5-то Открито Балканското първенство по УШУ заглавна

Между 4 и 10 октомври 2022 година в гр. Афионкарахисар, Турция, се проведе 5-то Открито Балканското първенство по УШУ. Домакин на шампионата беше Турската Федерация по УШУ. Българският национален отбор бе представен от четирима състезатели от клубове „УШУ – София“, „Черен Дракон“ – София и „Тайдзичюен на семейство Ян в Стара Загора“. Спортистите ни завоюваха общо девет медала – 3 златни и 6 сребърни, по един от всяка категория, в която участваха!

Състезанието беше доста предизвикателно поради отдалечената локация и силната конкуренция от следните държави: Турция, Азербайджан, Иран, Ирак, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Египет. В надпреварата по таолу взеха участие
повече от 200 състезатели в 88 категории.

Българските състезатели се класираха в следните категории:

  • Яким Кастелов, СК „УШУ – София“: Винг Чун (златен медал), Ян Тай Чи без оръжие (сребърен медал), Ян Тай Чи сабя (сребърен медал);
  • Николай Кирилов, СК „Черен Дракон“ – София: Чън Тай Чи (сребърен медал);
  • Димитър Михайлов, СК „Черен Дракон“ – София: Ян Тай Чи без оръжие (сребърен медал), Ян Тай Чи сабя (сребърен медал);
  • Никола Желязков, СК „Тайдзичюен на семейство Ян в Стара Загора“: Шаолин Цюан (сребърен медал), Ян Тай чи без оръжие (златен медал), Ян Тай Чи сабя (златен медал).

Състезателният ден беше разделен на три отделни сесии, като първата беше с начален час 09:00 и финал до 23:30 часа. Динамиката на участията беше голямо предизвикателство за всички атлети, тествайки не само уменията им на състезателното поле, но и способността им да овладеят напрежението и умората от изчакването на тяхното изпълнение.

По време на церемонията по откриване на шампионата българите участваха в групова демонстрация заедно с турския отбор, след лична покана от президента на Турската федерация и първи вицепрезидент на Европейскта централа по УШУ, г-н Абдурахман Акюз.

Също така г-н Акюз покани на гала обяд водача на българския отбор, г-н Петър Драгоев, вицепрезидент на родната централа и спортен директор на Европейската федерация по УШУ, заедно с целия отбор. Добрите отношения между двете федерации бяха затвърдени за пореден път, като Акюз и Драгоев обсъдиха въпроси от спортно и организационно естество.

Участието на нашите атлети приключи с отборно изпълнение на Джи Ти, където отборът ни се класира на второ място след домакините от Турция.