Галавечер на Балканското първенство по Ушу

На Галавечерта от Балканското първенство по Ушу, на 17 октомври 2015 г, от 19 часа в спортна зала Младост в Бургас, след двубой в категория Санда и демонстрации по Ушу, бяха връчени Годишните награди на Българската Федерация по Ушу.

На награждаването присъстваха кмета на Бургас г-н Димитър Николов, областния управител г-н Вълчо Чолаков, общински съветници от Общинския съвет на Бургас, журналисти и спортисти от няколко балкански държави.

Кметът на Бургас лично връчи купата по Тайчи за Спортист на годината на европейския шампион по Ушу Петър Драгоев. В категория Санда купата за Спортист на годината отиде при Здравка Комитова. Другите наградени спортисти са: Деница Колева (Спортно ушу – момичета), Васил Русев (Спортно ушу – момчета), Тeодор Недев (Винг-чун). Самият кмет също беше удостоен с почетен плакет от президента на Българската Федерация по Ушу заради голямата подкрепа и изключителния принос на Община Бургас към популяризиране на спорта в град Бургас.

В Балканското първенство по Ушу взеха участие над 100 състезателя от  България, Румъния, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Не пресконференцията, дадена преди началото на първенството, президентът на Българската Федерация по Ушу, г-н Стефан Колев заяви, че голямото събитие, на което Бургас има шанс да стане домакин, ще бъде Световното първенство по Ушу за деца, което трябва да се проведе през 2016 година и за което първоначално са кандидатствали 40 града от цял свят. След отсяване на кандидатурите, към октомври 2015 година има само два града, които продължават да се борят за домакини на Световното първенство по Ушу да деца – Джакарта (столицата на Индонезия) и Бургас. Г-н Колев изрази увереността си, че Бургас има всички шансове да спечели домакинството и че ако това действително се случи, през 2016 г погледите на 100 милиона души по света, трениращи Ушу, ще бъдат насочени към Бургас.

По време на Галавечерта се игра финалния двубой от серията свободни двубои (санда) между представителя на България Васил Симов и представителя на Сърбия Никола Станков. След като показа забележимо превъзходство на татамито, за победител по точки беше обявен българина Васил Симов. Демонстрации по древното китайско бойно изкуство показаха лично президента на Българската Федерация по Ушу, както и членове на СК Бей Син, Бургас.