Българска федерация по УШУ

Българската Федерация по УШУ е официално лицензирано сдружение в България на всички трениращи и практикуващи УШУ.

Българската Федерация по УШУ е учредена през 1990 година. В момента във Федерацията членуват 16 УШУ клуба. От 2014 г президент на Федерацията е г-н Стефан Колев.

Мисията на Федерацията е популяризирането на китайските бойни изкуства, известни под името УШУ или Кунг Фу, както и специфичните философия, възглед за света и здравословен начин на живот, които съпътстват изучаването на древните бойни изкуства.

Ръководство на Българската Федерация по УШУ

Българската Федерация по УШУ се ръководи от Президент и от Управителен Съвет, който се състои от трима души.

Stefan Kolev

Стефан Колев

Стефан Колев

Президент на Българската Федерация по Ушу е Стефан Колев. Роден е през 1969 година. През 1983 година започва занимания по ушу. През 1992 г. започва тренировки по Тайчи Чуан. На 05.11.1994 г. основава собствен клуб по бойни изкуства „Бей Син”. Медалист от Шампионата за Световната Купа по Ушу в Италия през 2004 г. Има висше образование и магистратури по „Електроника” и „Финанси” в Бургаския свободен университет и „Спортна педагогика” във Великотърновския университет. Понастоящем е учител по тайчи, ръководи ушу център „Бей Син” и е президент на Българска Федерация по Ушу.

Лиляна Чобанова-ИвановаЛиляна Чобанова-Иванова

Член на УС на БФУ и председател на СК „Академик-Златен тигър“. Работи като треньор по ушу. Съдия по ушу категория „С“.

Студент докторска програма „Теория и методология на спортната наука“ в Национална спортна академия „В. Левски“, София.

От 2005 работи последователно като треньор по гимнастика, инструктор по аеробика, йога и пилатес и треньор по ушу. През 2011г. завършва центъра за следдипломна квалификация на Национална спортна академия със специалност „треньор по ушу“. Висшето си образование бакалавърска степен завършва в Лесотехнически университет, а средното в 166 СОУ със спортен профил „В. Левски“, София. Има магистърска степен по „Спорт, фитнес, здраве“ от Национална спортна академия „В. Левски“, София. 5

Петър Драгоев

Член на Управителния съвет на БФУ. Роден на 19.05.1983 г. в град София.Основателят и главен инструктор на спортен клуб „Черен Дракон”. През 2002 г. става абсолютен шампион на България по Тай Чи. През 2004 г. печели световна купа по Тай чи – къси оръжия – меч, на шампионата за Световната купа в град Перуджа, Италия. През 2013 г. е избран за председател на Комисията по традиционно ушу към Българска федерация по ушу. През май 2014 г. успешно полага изпит за 2-ри ДУАН към Европейската федерация по ушу, а месец по-късно защитава и 1-ва степен към Световната Ян стил Тайчичуан асоциация. Август 2015 г. е избран за вицепрезидент на Българска федерация по ушу.

2019 г. е най-успешната година в спортната му кариера! Печели общо 11 медала от 13 участия! 4 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала. Сред тях се открояват вицеевропейска титла и бронзово отличие от Световно първенство, в което участват над 5 000 състезатели!

През ноември 2019 г. е избран за член на комисията по Традиционно Ушу към Световната федерация по Ушу – за първи път в историята на Ушу българин получава такава висока позиция в Световната федерация по Ушу!

Януари 2020 г. е избран за втори мандат като вицепрезидент на Българска федерация по Ушу.

За УШУ

Под названието УШУ се крие голямо разнообразие от различни стилове китайски бойни изкуства, а също и различни комплекси от гимнастически упражнения, представляващи заедно цялостна система за физическо и духовно самоусъвършенстване. Освен под името УШУ тази система е позната и под имената Кунг Фу, Хо-Фу и др. Названията на английски са Wushu и Kung-fu.

Зараждането на УШУ е далеч назад в хилядолетната история на Китай. В течение на столетия се смесвали по неповторим начин различни философски течения, медицина, гимнастически упражнения и системи за самозащита, давайки като резултат едно уникално изкуство за развитие на ума и тялото.

УШУ е официално признато бойно изкуство едва от началото на 20-ти век. Но в течение на 15 столетия бойните и духовните практики на УШУ са развивани от монасите на манастира Шаолин и други будистки светилища. Днес и в Китай и по света съществува голямо разнообразие от УШУ стилове и УШУ школи.

За Тайдзи цюан

Освен по много други признаци, стиловете в УШУ се разделят на две големи групи – вътрешни стилове и външни стилове. Най-известният вътрешен стил е Тайдзи цюан (наричан още Тайчи чуан, Тайчи цюен и др.). В превод от китайски означава „юмрукът на великия предел“. Счита се, че това е най-популярния стил от УШУ не само в Китай, но и в целия свят. За тренировките по Тайдзи цюан са характерни меките, плавни и хармонични движения. Заниманията с този стил спомагат за повишаване на концентрацията и подобряване работата на опорно-двигателния апарат. Тайчи чуан може да бъде практикуван от хора на всякаква възраст.

Изпратете ни съобщение