От 24 до 28 август беше проведен традиционният семинар по Винг Тчун в Несебър. Тази година семинарът посрещна трениращи от Америка, Белгия, Мадагаскар, Словакия, Австрия, Германия и разбира се от България. Семинарът беше организиран и проведен при домакинството на спортните клубове „Ушу София“ и „Ушу Пловдив“.

Преподаватели тази година бяха – Грандмайстор Оливър Кьонг от Австрия, 9-та грандмайсторска степен, и Грандмайстор Томас Шрьон от Германия, 9-та грандмайсторска степен.

Темата на семинара беше динамика на придвижване, атака и защита в далечна, средна и близка дистанция, умението за контрол и промяна съобразено с трите основни равнини, както и умението за безопасно преминаване през различните контактни точки, което да ни осигури контрол и защита.

Тренировките се провеждаха на открито в парка на новия Несебър, където всички участници се наслаждаваха и на връзката с морето, заобикалящата природа и усещането за свобода.

Тази година трима човека преминаха тежката изпитна седмица и защитиха своите високи степени.

First High Grade беше присъдена на Емилия Митева – съдия в БФУ, която тренира вече над 12 години в организацията, тренира усилено, посещава курсове, семинари и беше част от обучението в Национална Спортна Академия по Ушу.

Third High Grade беше защитена от Bart Kauenbergst, който е от Белгия и е започнал да тренира ВингЧун в далечната 1997 година там. Вече от две години живее в София и тренира усилено с майстор Станислав Багалев. Той бе удостоен и с титлата Sifu, което е голяма чест за всеки практикуващ бойни изкуства.

Fourth High Grade беше защитена блестящо от Сифу Марин Мазнев, който е един от основните преподаватели във Винг Тчун Академия Пловдив, човек силно отдаден на бойното изкуство, блестящ преподавател и практически ориентиран изследовател на бойните изкуства и Винг Чун.

Участниците от Америка бяха двама от водещите инструктори в най-голямата школа само по ВингЧун в Америка, която е в Чикаго – Сифу Ерик Галиция, 3.TG и Анна Гекова, 2.TG, които са ученици на сифу Герман Атанасов, 4.TG, който е един от водещите преподаватели в Америка. Сифу Ерик и Ана идват за поредна година на семинарите  в България за да тренират, учат и практикуват ВингЧун с едни от най-добрите представители на системата в света.

Да се тренира в такава атмосфера – море, въздух, приятели, хора от различни държави и двама грандмайстори, е уникална възможност, която дава енергия за промяна на всеки.

Освен тренировките имаше време и за общи вечери и много разговори и споделяне на идеи, време за парти и забавление в Слънчев Бряг с много усмивки и позитивна енергия.