На 11 юни се проведе първата по рода си Купа на България за деца и младежи по Ушу. Турнирът се проведе в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ в град София, където от тази година стартира специалност „Треньор по Ушу“ и за първи път ще бъдат приети студенти в това направление.

Организаторите на състезанието, Българска федерация по Ушу и спортен клуб „Черен Дракон“ – София бяха създали отлична организация, за да сътворят истински спортен празник за децата и младежите, трениращи китайски бойни изкуства.

Състезанието се проведе в няколко дисциплини: спортно Ушу, традиционно Ушу, Винг Тчун и контактната дисциплина Туйшоу, като най-малките участници се състезаваха във възрастова група до 8 години, а най-големите – до 17 годишна възраст. Изпълненията на форми бяха изключително атрактивни, а двубоите напрегнати и оспорвани. Освен индивидуалните форми, бяха представени и изключително атрактивни изпълнения на бойците от двата столични клуба, „Черен Дракон“ и „Академик-Златен Тигър“, на групови форми от всички състезатели от отборите.

В състезанието участие взеха състезатели от София, Пловдив, Монтана и Стара Загора – спортните клубове „Черен Дракон“ – София, „Ушу-София“, „Академик-Златен тигър“ – София, „Ушу-Пловдив“, „Тайдзичюен център на семейство Ян в Стара Загора“, „Ушу-Монтана“, „Пътят на Кунг Фу“ – София и „Ушу-Стара Загора“.

Малките бойци се представиха отлично и заслужено завоюваха победите си. В отборното
класиране бяха присъдени 4 купи:

  • Купа на България по Винг Тчун – спечелена от СК „Ушу-Пловдив“
  • Купа на България по Спортно Ушу – спечелена от „Академик-Златен тигър“ София
  • Купа на България по Традиционно Ушу – спечелена от „Тайдзичюен център на
    семейство Ян в Стара Загора“
  • Купа на България по Туйшоу /бутащи ръце/ – спечелена от СК „Ушу-Пловдив“

Спонсори на турнира бяха Ивенти ООД и Баобаб ООД, които се бяха погрижили всеки от малките състезатели да получи приятна изненада за участието си. Турнирът премина в дух на спортсменство, добронамереност и при перфектна организация. Съдийството отговори на високото ниво на състезателите и цялото състезанието премина изключително гладко.

Поздравления за българските деца и младежи, привлечени от красотата на китайските бойни изкуства.