От 13 до 15 май 2022 година в град Бургас се проведе Европейско първенство по УШУ. Шампионатът на стария континент беше изключително оспорван, като участие взеха атлети от 13 държави: България, Андора, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Кипър, Италия, Северна Македония, Сърбия, Словения, Турция и Украйна. Българските спортисти постигнаха изключителен успех, спечелвайки 29 златни, 23 сребърни и 26 бронзови медала, и се класираха на второ място в отборното класиране. България бе представена от 36 състезатели в 5 различни стила на УШУ, като български състезатели участваха и в двубоите по бутащи ръце, където нашите младежи се представиха много добре.

Всички състезатели бяха изпълнени с решимост да покажат възможностите си на първото състезание от този ранг, на живо, след две години пауза, заради пандемията от КОВИД – 19. Състезанието се излъчваше на живо в интернет, и по този начин любителите на УШУ по целия свят имаха възможност да наблюдават изключително високата конкуренция и неочаквани
обрати в класиранията и в двубоите.

Европейското първенство беше организирано от Българска Федерация по УШУ с президент г-н Стефан Колев. Организационният комитет по подготовката и провеждането на грандиозното събитие започна работа още в началото на годината, за да осигури безпроблемното провеждане на състезанието. Федерацията по УШУ на Република Турция подпомогна
организацията, като предостави софтуер, който е изключително полезен при работата на съдиите. Откриването се състоя на 12 май в присъствието на представители на Европейската федерация по УШУ, начело с президента ѝ г-н Патрик ван Кампенхоут, г-н Абдурахман Акюз – първи вицепрезидент, г-н Стефан Колев – вицепрезидент, г-н Петър Туркович – генерален секретар, които останаха през цялото време на състезанието. Лично кметът на град Бургас, г-н Димитър Николов, откри състезанието. Поднесени бяха също и приветствия от Министъра на младежта и спорта г-н Радостин Василев.

На първенството, освен опитните атлети, в българския национален отбор дебютираха и много младежи от спортните клубове „Черен Дракон“ – София, с треньор вицепрезидентът на БФУШУ г-н Петър Драгоев, „УШУ – София“, с треньор майстор Станислав Багалев, „Академик – Златен тигър“ София, с треньор първият доктор по УШУ в България Лиляна Чобанова, „Тао Данг“ – София, с треньор г-н Хесус Монтеро Мендоса, „УШУ – Пловдив“, с треньор г-н Димитър Тончев, „Тайдзичюен център на семейство Ян в Стара Загора“, с треньор г-н Тихомир Тодоров, „Бей Син“ Бургас, с ръководител г-н Стефан Колев, „Шън Лун“ Варна, с треньор Пламен Кондов, и “Военна бойна система България”, с ръководител Христо Каишев. Българският национален отбор действа изключително сплотено в духа на огромна взаимопомощ и подкрепа на всички състезатели и треньори.

Младите състезатели се представиха достойно и след завоюваните медали са още по- мотивирани и готови за нови предизвикателства и победи. Огромен успех е и европейското сертифициране на 16 нови съдии от България – 4 в дисциплините, свързани с двубои – Санда и Бутащи ръце, и 12 съдии за Таолу (форма) в различните стилове на китайските бойни изкуства.

Поздравления за българските бойци и пожелания за много бъдещи успехи и прославяне на името на България в Европа и по света. Вниманието на всички треньори и атлети вече е насочено към подготовка и участие в следващите международни форуми.