На 29.04.2023 г., в СПА комплекс „Царско село“, в град София, се състоя първия по рода си Китайско-Български фестивал на УШУ културата, както и Купа на България по УШУ за деца и юноши.Събитието обедини основни традиции в китайската култура, демонстрации на различни стилове на УШУ и богата състезателна програма.

Специални гости на фестивала бяха:

 • Г-н Хонг Хай – директор на Китайски културен център София
 • Проф. Лиу Сиюмин – директор от китайска страна на Институт Конфуций
 • Г-н Стефан Колев – президент на Българска Федерация по УШУ
 • Г-н Петър Драгоев – вицепрезидент на Българска Федерация по УШУ
 • Доц. Иван Славчев – преподавател в Национална Спортна Академия “Васил Левски“
 • Г-н Милен Нинов – главен експерт в Министерство на Младежта и Спорта

Церемонията по отриването започна с нежните звуци на китайски традиционен музикален инструмент – Гуджън (古筝 gǔzhēng), в изпълнението на Ли Рончъ (Li Rongchi), след което приветствено слово направи г-н Хонг Хай, който изрази благодарност към организаторите за събитието, в лицето на Българската Федерация по УШУ, и изрази готовност и подкрепа за бъдещи съвместни проекти в посока развитие и популяризиране на УШУ културата в България.

Приветствени думи изказа и г-н Стефан Колев, президент на Българската Федерация по УШУ. В речта си г-н Колев обърна специално внимания на партньорстворо на федерацията с Китайския Културен център София, което ще продължи с осигуряване на стипендии, от страна на Китайския Културен Център София, за студентите, които се обучават в образователно-квалификационна степен Бакалавър „Треньор по УШУ“ в Национална Спортна Академия „Васил Левски“.

Богатата културна програма включваше още лекция на тема „УШУ – бойно изкуство, модерен спорт и упражнения за здраве“. Лекцията бе водена от Владимир Андреев, ръководител и главен инструктор на спортен клуб “Черен Дракон”-София. Андреев е преподавател по Чън стил Тай Чи с повече от 30 годишен опит. Участниците имаха възможност да се включат в курс по калиграфия, воден от Силви Велев и чаена церемония, която ни завладя благодарение на Бойка Михайлова. През целия ден изложбата със снимки – репродукции от Китай, беше на разположение на гостите на фестивала. В края на фестивалната програма, Христина Теодосиева – доктор, направи представяне на книгата си “Езикът
на Тайдзицюен“.

Паралелно с културната програма, се проведе и наситена състезателна програма в надпреварата за Купа на България по УШУ за деца и юноши, в различни стилове и категории на Ушу. В състезанието взеха участие над 60 състезатели от 7 клуба от градовете София, Пловдив, Варна и Монтана.

Китайско – Българският фестивал на УШУ културата и Купа на България по УШУ за деца и юноши завърши с кулминацията на събитието – награждаването.
Купа на България в отделните дисциплини спечелиха следните отбори:

 • Купа на България по Спортно УШУ: СК „Академик – Златен Тигър“ – София
 • Купа на България по Туйшоу: СК „УШУ – Пловдив“
 • Купа на България по Винг Чун: СК „УШУ – Монтана“
 • Купа на България по други Традиционни стилове: СК „Пътят на Кунг Фу“ – София
 • Комплексен шампион и носител на Купата на България по УШУ за деца и юноши за 2023 година завоюва СК „Академик – Златен Тигър“ – София, с главен треньор Лиляна Чобанова.