На 17 и 18 април 2021 година в град Варна се проведе първият по рода си за България Национален семинар по Спортно Ушу, организиран от Българска федерация по УШУ и спортен клуб “Шън Лун” – Варна, с ръководител Пламен Кондов. 

Семинарът е пореден за федерацията и е част от програмата за развитие на кадрите на БФУшу 2020 – 2022 година.  

Събитието обедини преподаватели от цяла България, които изнесоха лекции в няколко от основните направления на Спортното ушу. Участие взеха няколко клуба от София, както и клубове от Бургас, Русе и Варна.

Първата лекция изнесе един от пионерите на Ушу в България, Мария Неделчева- идеолог и ръководител на спортен клуб „Калагия“ – Русе. С огромния си опит Мария плени вниманието на всички в залата още с първите си думи, а упражненията, които показа за разгряване и работа за специфична гъвкавост на тялото, бяха на световно ниво. 

С лекция се отличи и главният помощник на Мария Неделчева в русенския клуб, Искра Бонева. Многократен шампион на България, състезател с много международни успехи, Искра демонстрира тънкостите на Дзу Хъ Цюан – 16 позиционна форма.

Домакинът на семинара, Пламен Кондов, запозна участниците с Дзи Бън Гун – основни техники в Чанцюан и Нанцюан, като показа атрактивни скокове и бойни приложения на двата стила.

Главният съдия на Българска федерация по Ушу Галина Василева също се включи много дейно в семинара, като разгледа основните изисквания при съдийстване на Чанцюан и Нанцюан. В организираното мини състезание, съдиите упражниха уменията си.

Координаторът на семинара Лиляна Чобанова от столичния спортен клуб „Академик – Златен Тигър“ умело следеше програмата и се включваше в лекциите, добавяйки своя опит на състезател, треньор и съдия.