На 24 и 25 февруари 2018 година в град Бургас се проведе съдийски семинар организиран от Българска федерация по Ушу. Семинарът поставя началото на поредица от срещи – обучения на всички настоящи и бъдещи съдии.
    С идването в България на редица международни състезания в различни направления на Ушу и като цяло непрекъснато нарастващия интерес към китайските бойни изкуства, нашата федерация разпознава нуждата от наличието на висококвалифицирани български съдии. Именно това е и един от основните приоритети на централата за 2018 година, наред с организирането на 3-то Световно първенство по Тай Чи в края на месец септември.
    Участие в семинара взеха 25 съдии от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Лекциите бяха въвеждащи в основите на оценяването на различните стилове на Ушу.
    Лектори на семинара в различните направления на Ушу бяха:
  • Димитър Тодоров – съдия категория „А“ към Международната федерация по Ушу. Тодоров обхвана всички стилове в спортното направление на Ушу и с над двадесет годишният си опит на състезател и съдия, сподели с участниците много добри практики.
  • Димитър Михайлов – съдия категория „С“ към Европейската федерация по Ушу. Михайлов обърна внимание на състезанията по Традиционни стилове и Туй Шоу (Бутащи ръце)
  • Станислав Багалев – съдия категория „С“ към Европейската федерация по Ушу. Багалев разясни детайли при съдийстването на състезания по Винг Чун и добави важни нюанси при оценяването на Туй Шоу (Бутащи ръце)
  • Пламен Кондов запозна съдиите с основите на съдийстване в състезанията по Сан Шоу (Санда)
    Всички участници в семинара бяха изключително активни през цялото време, като дори по време на почивките не спираха да коментират по между си детайли от обсъждания материал. Това ясно показва ангажираността им към съдийстването!
   
   Сега всички са в очакване на първото за годината Републиканско първенство, което ще се проведе в края на месец март в град Русе и ще обхване Традиционни стилове и Винг Чун.