Кунг Фу майстори от цяла Европа се събраха в Община Бургас

На 8 септември 2023 в 15:00 часа Община Бургас се превърна за кратко в манастира Шаолин. С тази разлика, че Кунг Фу майсторите бяха в официални костюми.

Представители на 39 европейски УШУ/Кунг Фу федерации се събраха в Бургас за Европейската конференция по въпросите на китайските бойни изкуства УШУ (известни в света и под името “Кунг Фу”). Участниците ще имат няколко работни срещи на 8-ми, 9-ти и 10-ти септември, при което ще разискват проблемите и предизвикателствата пред Европейската федерация по УШУ/Кунг Фу и развитието на китайските бойни изкуства в Европа.

Кметът на Бургас Димитър Николов и президента на Българската федерация по УШУ Стефан Колев бяха домакини на събитието. Стефан Колев, който е също и вицепрезидент на Европейската федерация по

УШУ/Кунг Фу, откри пресконференцията с няколко встъпителни думи.След него за поздравление към участниците думата взе кмета Николов. След това приветствена реч произнесе президента на еврофедерацията, белгиецът Патрик Ван Кампенаут.

Гостите изслушата и презентация на спортните съоръжения на териториата на Община Бургас. Акцентът беше поставен върху новата спортна зала Арена Изгрев, където Стефан Колев планира да проведе някое от следващите световни първенства по ушу. Колев е начело на Българската федерация по УШУ от 2015 и за последните 8 години под негово ръководство в Бургас бяха организирани 2 световни и едно европейско първенства по УШУ/Кунг Фу.