За първи път в България се проведе двудневен фестивал на драконовите лодки на езерото Панчарево на 24 и 25 юни 2023 година. Фестивалите на драконовите лодки имат история от повече от 2000 години, започвайки от Китай и страните от Далечния Изток, но днес фестивалите са популярни по целия свят. В повечето по-големи градове в Европа и Северна Америка са вече установена традиция. Някои от най-добрите университети в света са приели гребането с драконови лодки като академична спортна дисциплина. Понастоящем състезанията с драконови лодки са най-бързо развиващият се воден спорт като се очаква скоро да бъде включен в олимпийските спортове, а фестивалът е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално културно наследство. Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа. Създават екипна работа и се превръща в световен корпоративен спорт и платформа за изграждане на екипи и развитие на приятелство между хора и нации. Тези състезания стават все по-популярни по целия свят и вече се провеждат в над 90 държави. Изключително зрелищните и атрактивни състезания обикновено се провеждат под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ множество съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с традиционни занаятчийски и арт продукти от цял свят, гурме кътове за храна и напитки и много други. Фестивалът се превръща в същински празник за цели семейства и изключително подходящо събитие за тимбилдинги и корпоративни събития. България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки в Русе през 2025-а година.

Организатор на фестивала на Езеро Панчарево тази година беше Сдружение „Фестивал Драконови лодки“. 

Българска федерация по УШУ получи покана за участие във Фестивал на драконовите лодки, който се проведе на езерото Панчарево на 24 и 25 юни 2023 г.

Поканата дойде от посолството на китайската народно-демократична република и китайския културен център в София, като част от общата дейност на трите организации по популяризиране на китайската култура у нас.

Федерацията беше представена достойно чрез отбор от 20 човека, който се състезава с една от общо 26  лодки във фестивала. Отборът беше формиран от участници от спортните клубове “Академик – Златен тигър” – София с ръководител Лиляна Чобанова, “Ушу Пловдив” с ръководител Димитър Тончев, “Ушу София” с ръководител Станислав Багалев и “УШУ и Тайдзицюан – Радомир” с ръководител Иво Георгиев.

 С много смях и забавления и отлични впечатления останаха всички участници. В културната програма Българска федерация по УШУ беше представена на голямата сцена чрез демонстрации на Тай Чи и Винг Тчун. Тай Чи демонстрациите бяха на форма, сабя и ветрило с участници Афалина Рариво, Максим Илиев и Димитър Тончев. Винг тчун демонстрацията показа практически бойно-приложни елементи на изкуството и беше водена от майстор Станислав Багалев. След това членовете на федерацията показаха много допълнителни техники на интересуващите се гости на фестивала, в импровизираната шатра, предоставена от организаторите.