На 22 октомври 2022 година се проведе първата по рода си Купа на България по Бутащи ръце. Организатори на събитието бяха Българска федерация по УШУ и спортните клубове „УШУ – Пловдив“ и „УШУ – София“. Турнирът се проведе с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив.

Сред официалните гости на състезанието бяха г-н Хон Хай – Директор на Китайския културен център в София, както и майстор Ян Зилберсдорф, един от най-титулуваните майстори в Чън стил Тайдзицюан. Гостите приветстваха състезателите и връчиха награди на победителите в някои от дисциплините.

Над 50 състезатели по китайски бойни изкуства от 6 клуба сътвориха страхотен спектакъл. Състезателите бяха от спортните клубове „УШУ – София“, „УШУ – Пловдив“, „УШУ – Стара Загора“, „УШУ – Монтана“, „Шън Лун – Варна и „Академик – Златен Тигър“ – София.

Главен съдия на състезанието беше г-н Ивайло Деничин, а рефер – майстор Станислав Багалев, който е и един от водещите експерти по китайски бойни изкуства и съорганизатор на състезанието, заедно с г-н Димитър Тончев – Председател и треньор на спортен клуб „УШУ – Пловдив“.

Състезанието протече изключително оспорвано, като се проведоха 28 срещи в дисциплината Бутащи ръце Фиксирана стъпка и 20 срещи в дисциплината динамични Бутащи ръце. В състезанието участваха всички категории, мъже и жени, деца и тинейджъри, като най-малките участници и шампиони бяха на възраст 8-9 години.

Купата на България по Туйшоу за 2022 г. беше спечелена от домакините – състезателите от СК „УШУ – Пловдив“ на база на най-голям брой завоювани златни медали. Освен медали на победителите в Турнира, бяха връчени и грамоти за най-малък участник, най-атрактивен двубой и най-силен боен дух.

Китайските бойни изкуства (УШУ) имат многовековна традиция и в тях се преплитат различни стилове за единоборство. Една от съвременните спортни дисциплини в УШУ е Бутащи Ръце или Туйшоу – което е вариант за преборване на противника без удари. При Туйшоу се вижда практически как използват уменията и докъде е стигнал състезателя в овладяването на изкуството. Състезанията по Бутащи Ръце (Туйшоу) се провеждат в целия свят, в различни възрастови групи – деца, младежи, мъже, жени и майстори.

В България първият турнир по Туйшоу бе през 2015 година в град Русе, с участието на 10 състезатели, а вторият – през 2019 година в град Пловдив. През 2021 година се проведе най-голямото състезание по Бутащи ръце в град София,  в което се включиха състезатели във всички категории.

Българска федерация по УШУ развива обучителна дейност, следвайки собствена програма за развитие на кадри 2020 – 2023 година, чрез поредица от семинара под ръководството на водещи български треньори и специалисти подготвя съдии, състезатели и треньори.