Лого на Европейското първенство по Ушу - Бургас 2022

В спортна зала “Младост” в ж.к. “Славейков” в град Бургас от 13-ти до 15-ти май 2022 г. ще се проведе Европейското първенство по Ушу /Кунг-фу/.

Бургас вече е бил домакин на международни състезания по китайски бойни изкуства – през 2016 в града беше проведено 6-тото Световно първенство по Ушу за младежи, а през 2018 се проведе 3-тото Световно първенство по Тайчи.

Холивудската кунгфу-звезда Джет Ли написа в личния си блог възторжен отзив за състезанието от 2016 година. “Младият елит на световното Ушу се събира в Бургас” отбеляза Джет Ли. Големи почитатели на Ушу в Холивуд са Киану Рейвс, Гай Ричи, Дженифър Анистън, Мила Йовович, Ума Търман, Робърт Дауни Джуниър, Джесика Бийл, Форест Уитакър, Крисчън Бейл и много други.

Централата на Българската Федерация по Ушу (БФУ), организатор на шампионатите по Ушу, се намира в Бургас. Президент на федерацията е Стефан Колев. Това е една от най-старите Ушу-федерации в Европа. БФУ е създадена през януари 1990 и е един от съоснователите на Световната федерация по Ушу.

“Ушу” е китайски термин, който обединява в себе си богата гама от китайски бойни изкуства. На Запад тези бойни изкуства са станали популярни под името “Кунг-фу”. Фактически думите “Ушу” и “Кунг-фу” са синоними и означават “бойно изкуство”. Единството на форма и съдържание, на тяло и Дух, е основен принцип в Ушу. Това не е само бойно изкуство, но и философия и начин на живот.

За Европейското първенство в Бургас ще пристигнат отбори от 18 европейски страни. Очаква се общият брой на участниците да бъде около 400 души – състезатели, треньори, съдии, наблюдатели. Състезанието ще се проведе на 13-ти, 14-ти и 15-ти май 2022. Заповядайте да се насладите на уменията на най-добрите кунгфу-майстори в Европа. Вход – свободен. Церемонията по откриването ще се състои на 12 май от 19 часа в спортна зала “Младост”, ж.к. “Славейков”, Бургас. Официалният уебсайт на състезанието е https://burgas2022.com