Годината за българското Ушу започна силно и интензивно с подготовката и провеждането на Републиканско първенствопо спортно и традиционно УШУ. Състезанието се проведе в градСофия, под егидата на Българска Федерация по УШУ и организацията на спортен клуб „Черен Дракон“ с ръководител Петър Драгоев, който успя за изключително кратък срок да организира състезанието в спортната зала на Спа Хотел Царско Село.

Това състезание бе както подготовка, така и квалификация за състава на националния отбор на България за Европейското първенство по УШУ, което ще се проведе от 13 до 15 май в град Бургас.

Участваха клубове от София, Монтана, Варна, Пловдив и Стара Загора: СК „Шън Лун“, СК „Черен Дракон“, СК „УшуСофия“, СК „Ушу Пловдив“, СК БАТЯТ, СК „Ушу Монтана“, СК „Академик – Златен тигър“, СК „Пътят на Кунг Фу“, СК „Военна бойна система България“, СК „Тайдзичюен център на смейство Ян Стара Загора“.

Сериозната организационна дейност на федерацията по осъществяване на екипна работа в стиловите комисии, както и в съдийската комисия, проведените успешно обучителни семинари и турнири, даде добър нов старт на едно ново ниво в провеждането на състезанието, което пролича още на петъчният съдийски семинар и техническа конференция.

Съботният състезателен ден започна рано, като всички участници бяха още в 7 ч. в залата, а в 8.30 ч. състезанието започна по график. Съдийската комисия, под ръководството наИвайло Деничин, бе фокусирана и подготвена за оценяване на състезателите.

Състезанието бе в няколко блока, като първи блок бе Традиционни вътрешни стилове – Синицюен и Тайдзицюан (Тай Чи), който е и най-популярният стил в света с милиони практикуващи.Демонстрирани бяха двата най-разпространени стила ЯниЧън, форма без оръжие, сабя и меч. Състезателите, мъже и жени, от различни възрастови групи бяха фокусирани в изпълнението на формите, а китайска музика допълваше дълбочината на изпълнението на формите с пробляскващи оръжия и фокусирана енергия.

Вторият блок на състезанието бе Винг Чун, вече популярен стил на УШУ, който е втори по популярност в света, веднага след Тай Чи. Състезателите участваха в състезание по форма – Сюнимтау, Чам Кю, Бю Джи, където децата между осем и единайсет години учудиха със своя дух и концентрация, а тинейджърите показаха ниво. Като винаги битката за призовите места бе оспорвана и там личеше дух, сила и прецизност в изпълненията.

Третият блок на състезанието бе Спортно УШУ, което е модерното динамично направление на китайските бойни изкуства с характерни ниски позиции, удари с крака и ръце, скокове и ритници във въздуха, работа с оръжия – меч, сабя, копие, тояга.

Чанцюан- Дълъг юмрук, бе оспорвана и динамична категория, където децата и младежите показаха дух и борбеност. Последва силата на Нанцюан – Южен юмрук. Гуншу и Нангун – Тояга и Южна тояга, бе динамична дисциплина, в която контролът на оръжието бе в основата на изпълнението. Дзиеншу – Меч бе посрещнато от публиката с ръкопляскания, а категорията Дуилиен – Договорен демонстрационен спаринг, даде усещане за приложимостта на УШУ.

Шаолинцюан – Юмрукът на манастира Шаолин бе антрактивно придставено от състезателите в категориите форма Шаолинцюан за деца, младежи и възрастни, където силните движения, високите ритници, ниските позиции и придвижвания показаха красотата на УШУ. Шаолиндзиен – Мечът на Шаолин и Шаолингун – Тоягата на Шаолин, дадоха на публиката динамиката и красотата да оръжието, а формата на Шаолин Ветрило се усети като красив, но опасен повей на бойното изкуство.

Четвъртият блок на състезанието бе Туйшоу – Прилепнали ръце, Бутащо-Дърпащи ръце. Това е нова дисциплина за състезанията в България, кадето състезателите застават близо един до друг и целта е да се изкорени другият, да му се вземе баланса и да се изведе извън равновесие. Забранени са ударите с ръце по главата и тялото, както иудари с лакти и рамо. Има два вида Туйшоу – статично и динамично.

Състезанието по Туйшоу бе съдийствано от Станислав Багалев, който даде възможност състезателите от всички възрасти да покажат своето Кунг Фу – умение и време, отделено, за да станат добри в това, което правят.

Децата от Монтана направиха демонстративна среща, а след това тинейджърите от Пловдив показаха дух и борбеност. Жените от Пловдив и Варна показаха класа, като демонстрираха фокус и прецизност по време на двубоите. Мъжете вдигнаха на крака залата със своите двубои, които бяха много оспорвани и продължаваха до 5 минути без прекъсване, което е изключително сериозно натовраване и на физиката и на психиката на състезателите.

Състезанието приключи с церемония по награждаване на победителите, където всички наградени сияеха с усмивка и високо вдигнато чело след заслужените успехи.