На 14 ноември 2020 година към Национална спортна академия „Васил Левски“ за първи път се проведе открит уебинар на тема „КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРЕСА ОТ COVID-19 ЧРЕЗ УШУ ПРАКТИКА“ под ръководството на проф. Даниела Дашева и специализантите от Следдипломна квалификация по УШУ.

Преподавателят по „Основи на спортната тренировка“, проф. Даниела Дашева, бе идеен ръководител на проявата, в която взеха участие три екипа специализанти, които представиха техни разработки.

Първият екип, с представители на Спортен клуб „Черен Дракон“ – София, Петър Драгоев, Иво Георгиев, Иванка Налбантова и Десислава Холодна, презентираха разработка на тема:  „Ползи за здравето и съвети за практикуване на Тай Чи по време на социална изолация“.

Презентацията започна Десислава Холодна, която запозна участниците в уебинара с понятията, историята и разновидностите на  Ушу и Тайдзицюан. Ушу е съвкупност от всички китайски бойни стилове и има повече от 4000 годишна история. , или „Кунг Фу“, е създаден основно като бойна техника за защита при нападения от близко разстояние. Условно се развива в 2 насоки: външни („твърди“) стилове и вътрешни („меки“) стилове. С времето, и поради многото разновидности, Ушу се превръща в международна спортна дейност, която включва съвременните модерни дисциплини Таолу и Санда, както и традиционно Ушу. Усвояването на Ушу се извършва чрез изучаването на форми, които по своята същност представляват съчетание от движения в определена последователност, характерни за съответния стил. Състезанията, най-общо казано, се провеждат чрез кратко индивидуално представяне на форма от определен стил или под формата на двубой между два опонента, пред съдийска комисия. Таолу формите се практикуват с и без оръжие и се причисляват към така наречените външни стилове, насочени към развиване на мускулна („твърда“) сила. Част от стиловете са Шаолин цюан, Чанцюан, Нанцюан. Дисциплината Ушу Санда включва бойни движения между двама души в контакт. Санда се практикува като боен спорт, като обучението и състезанията  се провеждат с предпазни средства и съгласно правила, предназначени за безопасността на участниците. Традиционно Ушу са така наречените вътрешни стилове, които са фокусирани към развиване на вътрешната енергия Ци. Ци е вътрешната енергия или жизнена сила, която циркулира в живите организми. Част от стиловете са Тай Чи, Багуа Джан, Син И Цюан. Традиционното Ушу се явява коренът на съвременното Ушу. Притежавайки характеристиките на традиционната спортна култура в Китай, сега то се практикува в световен мащаб от милиони хора. Стойността му за изграждане на здраве, самозащита и културно образование, е високо оценена от хората от много различни културни среди. 

 

Тайдзицюан, или Тай Чи, е част от вътрешните стилове. Съществуват няколко фамилни стила: Чън стил, Ян стил, У стил, Сун стил, У (Хао) стил. Чън стил Тай Чи е създаден в средата на ХVII в. и съчетава в себе си традиционни бойни практики с принципите на древната китайска философия на Даоизма, която подчертава естествения баланс във всичко и необходимостта от живот в духовно и физическо съответствие с моделите на природата. Според тази философия всичко се състои от два противоположни, но изцяло допълващи се елемента Ин и Ян, чието взаимоотношение е във вечен баланс. 

Изложението на презентацията продължи Иванка Налбантова, която представи правилата за правилната позиция на тялото според Тай Чи. Главен принцип в традиционната китайска медицина е, че болестите и неразположенията в тялото се появяват, когато има блокажи в циркулацията на вътрешната енергия Ци. За да се избегне това, мускулите не трябва да бъдат стегнати и сковани, а позицията на тялото следва точно определени принципи. В резултат на това, отделните части се подреждат естествено и формират максимално добра позиция на цялото тяло, така че то да функционира ефективно. 

Главата се поддържа изправена и мускулите на врата трябва да бъдат релаксирани, така че да се получи усещането, че главата е окачена за най-връхната си точка. Брадичката е леко прибрана навътре, като това изправя врата. Погледът е напред на нивото на очите. Ако човек погледне нагоре или надолу, е силно вероятно позицията на цялото тяло да се изкриви назад или напред. В Тай Чи се изисква гърбът да е релаксиран и изправен. При това положение всички прешлени лягат един върху друг и преминаващите през тях нервни пътища се освобождават. Гръдният кош трябва да е закръглен навътре и релаксиран. Тогава горната част на тялото може да се движи свободно, а центърът на тежестта слиза по-ниско. Тазобедрените стави са релаксирани и се поддържат в една равнина, успоредна на пода. Ако тези две стави са стегнати, кръстът няма да може да се движи свободно. Кръстът трябва да потъне в основата, като опашната кост се подпъхва леко напред, сякаш седим върху стол. Това е свиване надолу, според естествената физиологична структура. Раменните стави се отпускат надолу и навън и лакътните стави се отпускат надолу. Тогава ръцете могат да се движат плавно и естествено, а вътрешната сила може да се движи към дланите и пръстите. Китките винаги се държат или движат в координация с движението на тялото. Долната част на тялото е източникът на сила за поддържане на позициите и за изпълнението на удари. В Тай Чи коленете трябва да бъдат сгънати под определен ъгъл през цялото време. За да не се травмират, те винаги трябва да сочат в една посока с пръстите на ходилата, както и да не минават пред пръстите на стъпалото. Тежестта на тялото се насочва към центъра на ходилото, а пръстите не се повдигат нагоре. 

Презентацията на СК „Черен Дракон“ продължи Иво Георгиев, който представи ползите за здравето при практикуване на Тай Чи. Поради факта, че Тай Чи е система, изградена на базата на вече съществуващи такива за поддържане на добро здраве, безспорен е ползотворния ефект върху организма при редовна практика. Вплитайки в своята философия принципите на Даоизма, Тайдзицюан винаги се стреми към постигане на баланс, както на физическо, така и на ментално ниво.

В Тай Чи практикуващият трябва да вдишва и издишва бавно, равномерно и дълбоко. Този начин на дишане увеличава капацитета на белите дробове, повърхността на алвеолите и капилярите и значително подобрява обмена на кислород и въглероден диоксид. От своя страна дълбокото диафрагмено дишане се явява като естествен масаж върху органите в коремната кухина. Това подобрява тяхната функция и се отразява добре на чревната перисталтика.

Тайдзицюан осъществява контрол на психиката у практикуващите. При проведени изследвания върху хора, редовно занимаващи се с Тай Чи, е установено повишено отделяне на норадреналин в урината и намалена концентрация на кортизол в слюнката в резултат, на което се наблюдава намаляване на психическото и физическо напрежение, гнева, безпокойството, умората, объркването и депресивните състояния. 

Интересно изследване е проведено в Пекинския университет за влиянието от практикуването на 48 – позиционната форма в Тай Чи върху серумните нива на имуноглобулините A, G, M и Е. В проучването са участвали лица между 50 и 65 годишна възраст без предишен опит в това бойно изкуство. Практикували са по 1 час дневно, всеки ден, в продължение на 2 месеца. В кръвните изследвания са отчетени повишено ниво на имуноглобулин G при мъжете и занижено ниво на имуноглобулин M при жените, като стойностите са били в референтните граници.

Системното практикуване на Тай Чи, неминуемо ще се отрази благотворно и на стойката и позицията на тялото в ежедневието. Все по-често ще започнем да проверяваме положението на торса си, докато седим пред компютъра, шофираме или просто стоим прави, докато чакаме някъде.

В края на презентацията, ръководителят на СК „Черен Дракон“, Петър Драгоев направи демонстрация на няколко движения от основната форма в Чън стил Тай Чи – Лао Дзя И Лу – и то само на няколко квадратни метра в домашна обстановка. Характерно за Чън стил е редуването на бавни и плавни движения с резки и бързи такива, които ясно личаха в изпълнението. Петър обясни и едно от най-важните неща за много бойни изкуства – в началото и в края на изпълнението по Тай Чи се прави поздрав, който символизира уважението и положителното отношение между хората, които практикуват.

Преди да се започне изучаването на основната форма в Чън стил, практикуващите се запознават с есенциалното движение за стила – Чан Съ Гун или „основна работа с копринената нишка“. Това е спираловидното движение, което се извършва от тялото при изпълнение на Тай Чи формата, което много наподобява на изтегляне и навиване на фина копринена нишка. Петър покани участниците в уебинара да опитат да направят заедно с него едно от движенията от комплекса на копринената нишка, на което се учи всеки ученик по Чън стил. При това упражнение стъпалата се поставят встрани, като разстоянието между тях е около два пъти ширината на раменете, стъпалата се отварят леко по диагонал. Опитваме се да приложим основните принципи, които бяха представени по-рано – главата е изправена, погледът е на височината на очите, дишането е спокойно и естествено, тазобедрените стави леко хлътват навътре към ямките си, опашната кост се подпъхва леко напред, чаталът е окръглен, а коленете са насочени в посоката на пръстите на краката, тежестта на тялото е разпределена по равно между двата крака. Ако позицията се заеме правилно, е нормално да се усети напрежение в долната част на тялото и най-вече в бедрата. Движението се изпълнява като тежестта на тялото последователно се мести от единия към другия крак, а едновременно с това горната част на тялото се усуква. При това упражнение проекцията на тялото върху пода описва цифрата „8“. Петър показа още едно от базовите движения, което е на основата на първото, но към него се добавя кръгово движение на двете ръце пред тялото – тежестта се пренася от единия на другия крак, тялото се усуква в съответния диагонал, а двете ръце сменят положението си пред тялото.

Вторият екип бяха представители на спортен клуб „Тайдзичюен Център на семейство Ян в Стара Загора“, Тихомир Тодоров, Христо Каишев, Лилия Ракшиева, както и двама от учениците на Тихомир Тодоров – Цветан Мицов и Бойка Косева, които представиха разработка на тема:: „Справяне със стреса по време на изолация и рехабилитация при лечение

Тай Чи Чуан е сложна система, която подобрява психо-физическото състояние на човека. За да се постигне този ефект обаче трябва време, за да се заучат движенията и да се натрупа опит. Ако човек е тренирал известно време преди изолацията поради COVID-19, то той/тя спокойно може да използва системата за да запази доброто си психическо и физическо състояние по време на кризата. Би било трудно обаче да се започне изучаването на изкуството от нулата при подобна ситуация.

Имайки предвид това, Грандмайстор Ян Дзюн, 6та генерация, 5то поколение пазител на Тай Чи Чуан на семейство Ян, разработи комплекс от упражнения на базата на Ян стил Тай Чи Чуан. Той направи това по време на първата карантина през пролетта на 2020 година. Според неговите думи, това, което го е провокирало да разработи тези упражнения, са били строгите мерки в Китай и фактът, че там има много хора, които живеят в страшно тесни пространства. Той казва, че е имало хора, на които са им зазидвали вратите, както и такива, които буквално са полудявали и са крещели през прозорците. 

Коплексът от упражнения се състои от три части. Първата част е съставена от съвсем елементарни движения, за които не се изисква никакъв предишен опит в изкуството. Втората част съдържа някои прости движения с ръце, които са заимствани от техниките на Тай Чи Чуан на семейство Ян, а третата част освен простите техники с ръце, съдържа и прости стъпки. Упражненията са разработени за хора, които не са спортисти и човек няма нужда от предишна физическа подготовка, за да може да ги изпълни. 

Макар и прости, те съдържат всички компоненти на Тай Чи Чуан на семейство Ян и съответно подобряват както физическото, така и психическото състояние. 

Упражненията бяха демонстрирани от Христо, Бойка и Цветан, а Тихомир даде подробна информация къде могат да бъдат намерени те. 

Тази тема бе избрана от групата, с цел да даде практическо решение на назрелия проблем, както и с цел Тай Чи Чуан да достигне до повече хора, за да може да помогне за по-лекото справяне с тежката ситуация. Групата реши да представи тези упражнения, защото те бяха разработени точно за случая, а фактът, че за изпълнението им човек няма нужда от какъвто и да е предишен опит ги прави достъпни за широк набор от хора.

Третият екип бяха представители на спортен клуб „Ушу – София“ и спортен клуб „Ушу – Пловдив“. Те представиха проект на тема „Методи и средства за справяне с физическата и психическа изолация по време на COVID-19“.

Въвеждането започна с обзор на темата „Ситуация и проблеми по време на COVID 19“, където бяха посочени системно моделите на възникване на международната извънредна ситуация прераснала през март 2020 година в световна пандемия.

Споменато бе, че коронавирусът е безаналогово явление, което глобално промени начина ни на живот, физически активности, общуване, бизнес. Изолацията вкъщи и карантината са неща, които повечето хора не са преживявали никога досега. Тези наложени мерки действат както на психиката, така и на физическото  здраве на всеки. 

Успехът на Китай в борбата с пандемията се дължи на няколко важни фактора, които бяха споменати като част от анализа, а именно: строгият контрол и дисциплинирано следване на установения протокол от страна на властите и населението и незабавно масово тестване и строгата изолация на заразените.

В Битката за лечението на вируса, в Китай са използвани  различни външни методи – ограничаване на придвижване, дезинфекция, лекарства, но се прилагат успешно и вътрешни методи, които да усилят имунната система на организма на лекуваните и на всички хора. 

В борбата с коронавируса китайските лекари са използвали методите и средствата на съвременната медицина, но заедно с това включват и много майстори на бойни изкуства – преди всичко на Тай Чи, които заедно с лекарите и пациентите, практикуват форми за здраве. 

Тай Чи е международен културен феномен, който променя здравето, бе обяснено в частта „Какво е Тай Чи“.

Тайдзицюен е древно китайско изкуство, изградено върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в трактатът „Дао дъ дзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че използва вътрешната сила, енергия, която се усилва чрез практиката.

За Тай Чи са характерни дългите плавни движения, които раздвижват цялото тяло, успокояват дишането, фокусират ума и променят био-енергетиката на цялото тяло.

Отбелязано бе, че за практиката на Тай Чи няма възрастови ограничения и деца от 6 годишна възраст до хора над 90 годишна възраст практикуват Тай Чи.

Това е и най-популярното изкуство в момента, превърнато през годините от водещи спортни специалисти от Китай, в средство за масов спорт и масова оздравителна практика за цял Китай, което се преподава в училища и университети в цяла Азия.

Научната част на презентацията бе поведена от д-р Пировски, преподавател по Анатомия, който говори в частта и за Научните изследвания относно ползите от практикуване на Тай Чи.

Споменато бе за международното научно изследване „HEALTH BENEFITS FROM TRAINING TAI CHI“, където екипът е направил проучване през 2011 и подбира повече от 600 статии, свързани с Тай Чи, публикувани в PubMed, с цел да се установят настоящите научни познания за ефекта от практикуването на Тай Чи върху здравето и да определи бъдещи области на интерес като подготовка за оценка на въздействието на Тай Чи върху здравето. (http://www.uni-sz.bg/tsj/Vol9N4_2011/N.Pirovski.pdf „HEALTH BENEFITS FROM TRAINING TAI CHI“ S. Bagalev, N. Pirovski, A. Pirovska, Trakia Journal of Sciences, Vol. 9, No 4, pp 88-91, 2011)

Анализът сочи, че аспектите на здравето се подобряват по различен начин, но резултатът винаги е положителен, без странични ефекти, като тренировките по Тай Чи трябва да продължават повече от 12 седмици, поне 5 часа седмично, за необходимия ефект. 

Тема на обсъждането бе и Психично здраве и Тай Чи, като бе споменато, че Психиката като феномен повтаря всички структури, които присъстват в тялото и ги надгражда. 

Здрава психика присъства само в здраво тяло, както виждаме при много нарушения в жлезите с вътрешна секреция или травми на ЦНС, и обратното – здравото тяло се поддържа само със здрава психика. Тай Чи влияе косвено на психиката, чрез поддържане на добро състояние на други системи, така и директно. Директният ефект може да се разгледа по схема на стандартен психичен статус.

Обсъдено бе в детайли също и: 1. ПСИХОМОТОРИКА, 2. СЪЗНАНИЕ и САМОСЪЗНАНИЕ, 3. ВНИМАНИЕ, 4. ИНСТИНКТИВНА СФЕРА, 5. ВЪЗПРИЯТНО – ПРЕДСТАВЕНА ДЕЙНОСТ, 6. ВОЛЯ, 7. МИСЛЕНЕ, 8. ПАМЕТ, 9. ЕМОЦИОНАЛНА СФЕРА, както и 10. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СФЕРА на влияние.

Съвременната ситуация на комуникация и отделяне, води и до нови средства за осъществяване на връка, стана ясно в частта Средства и канали за достигане до аудиторията.

Covid-19 променя начина, по който хората комуникират, както и процесите на преподаване и учене (обучение), като в тази връзка са създадени нови канали за преподаване и споделяне на информацията – Онлайн групи за обучение, Открити лекции и практика за информиране на всички интересуващи се, Yang Family online lessons – Fighting COVID-19 са вички хора по света, Yang Family Virtual classroom с участието на майстор Станислав Багалев, участие в Онлайн състезания по Тай Чи „International Junzheng Online Cup“.

Новината за създаването на първите редовни занимания по Тай Чи за деца като част от учебната програма на частно училище „Класик“ в Пловдив, бяха коментирани също така от всички. 

Програмата за работа с деца в училище „Класик“ е разработена с идеята за подпомагане укрепването на здравето и имунитета на учениците, тъй като във времето на епидемия, ограничените възможности на децата за излизане и спортуване, както и социалната изолация, пораждат особено остра необходимост от дейности, които да подкрепят техния имунитет, психика и физика. 

Тай Чи се оказва изключително мощен инструмент за справяне с ефектите на вируса, и причинената от него изолация, поради многообразието от методите и неговата комплексност. 

Разработена е годишна учебна програма, която към настоящия момент е внедрена и се практикува в Частно училище „Класик“ в град Пловдив с деца от 1 до 7 клас. Всички класове от 1 до 7 имат по два учебни часа Тай Чи седмично, като за различните възрасти, те са с различна продължителност – 30 минути за учениците от 1 до 4 клас и 45 минути за учениците от 5 до 7 клас.

Това е уникален успех и единственият по рода си проект, който е факт и работи в редовната програма в училище в страната.

Бяха дискутирани и бъдещи идеи за Проекти за разпространяване на Тай Чи с цел подобряване на здравето, развиване на фокус, дух и концентрация, като метод за справяне със странични ефекти от обездвижване и изолация в среда на пандемия от COVID-19, като проекти в НСА за организиране на бъдещи курсове за квалификация и обучение по профилирана подготовка за избираеми модули на учители по физическо възпитание по Тай Чи.