Днес, 21 юли 2017 г, Българската Федерация по Ушу даде  пресконференция в Капитанската зала на хотел България, гр. Бургас. Поканени бяха бургаски медии, присъстваха в пълен състав Управителния Съвет на Българската Федерация по Ушу, Управителния Съвет на Спортен Клуб Бей Син и Организационния комитет на 6-тото световно първенство по Ушу за деца и младежи. Президентът на БФУ Стефан Колев и главата на Организационния комитет доцент Пенка Георгиева отговориха на журналистически въпроса по повод проведеното през есента на 2016 световно първенство по Ушу за деца и младежи в Бургас и обявиха официално за подготвяното за есента на 2018 година 3-то световно първенство по Тайчи, което ще се проведе отново в Бургас.

Официално са потвърдени от Световната Федерация по Ушу датите на провеждане на 3-тото световно първенство по Тайчи – състезанието ще се състои в град Бургас от 26 до 30 септември, 2018 година.

Стефан Колев подчерта, че голяма заслуга за домакинството на 6-тото световно първенство по Ушу за деца и младежи има вицепрезидента на Българската Федерация по Ушу – Петър Драгоев. Домакинството на 3-тото световното първенство по Тайчи, което ще се проведе през 2018 г пък е извоювано с блестящото представяне на организаторите по време на 6-тото световно първенство по Ушу за деца и младежи, проведено през 2016 година. Борда на Световната Федерация по Ушу, начело с президента на Световната Федерация по Ушу г-н Yu Zaiqing, и вицепрезидента Anthony Goh, направиха своята традиционна Среща на Борда именно в Бургас, докато се провеждаше 6-тото световно по Ушу за деца и младежи. По време на тази среща, след като се отчете отличното представяне на Организационния комитет на първенството, Борда на Световната Федерация по Ушу единодушно взе решение да предостави на Бургас и на Българската Федерация по Ушу и домакинството на 3-тото световно първенство по Тайчи през 2018 г. Стефан Колев прочете няколко благодарствени писма от участници в 6-тото световно по Ушу за деца и юноши, включително имейл от Холандската Федерация, в който 6-тото световното първенство по Ушу за деца и младежи в Бургас е наречено “най-добре огранизираното спортно събития в Европа изобщо”. Съобщено беше, че анонс относно проведеното в Бургас състезание е направил в своя реч известния ушу майстор и холивудска звезда Джет Ли, като състезанието е било наречено от него най-важното спортно събитие в Ушу за 2016 година, на което са изгрели най-младите звезди в Ушу.

Доцент Пенка Георгиева припомни, че 6-тото световна първенство по Ушу е било първото световно Ушу състезание, което се провежда извън Азия. Ушу (кунг фу) е традиционно китайско бойно изкуство и макар, че се практикува в цял свят от около половин милиард души, все пак Азия е родината му, където винаги са се провеждали световните шампионати. Накрая Световнатата Федерация по Ушу е поела риска да предостави домакинството на поредния световен шампионат на държава извън Азия. От всички не-азиатски държави, тази чест се падна на България, подчерта доцент Георгиева, а от всички български градове за домакин на състезанието беше избран именно Бургас. Организаторите припомниха трудностите, с които са се сблъскали при провеждането на първенството – от сериозни затруднения с транспортирането на отборите, много от които не са успели да резервират полет до Бургаското летище и се е наложило да бъдат транспортирани от други летища, до проблеми с осигуряването на няколко медицински екипи и линейки, без наличието на които състезанието, според правилника на Световната Федерация, не може да започне. Доцент Георгиева съобщи, че е била дадена извънредно висока оценка както на цялостната организация на шампионата, така и да отделни елементи от подготовката. Например, организирането на анти-допинговият център в Бургас е било оценено като най-доброто за всички проведени до момента световни първенства по Ушу.

Доцент Пенка Георгиева съобщи, че е в ход подготовката за 3-тото световно по Тайчи, на този етап са изготвени няколко варианта на лого на състезанието и са изпратени за одобрение на Световната Федерация, българските атлети тренират активно, но в ход са и преговори за привличане на чуждестранни треньори, които да подобрят нивото на българските състезатели. Организаторите се надяват, че 3-тото световно първенство ще може да се проведе в строящата се в момента нова спортна зала „Арена“ в ж.к. Изгрев.