Петър Драгоев

По думите на вицепрезидента на БФУ Петър Драгоев, подготовката за Световното първенство по Тайдзи цюан в Бургас (2018 г), което е и най-практикувания стил на Ушу, тече на пълни обороти. „Световното за младежи в Бургас, което се проведе в края на 2016 година, стана причина да се говори толкова много за Ушу в България. Много се каза, много се изписа. Според мен доста българи разбраха какво всъщност представлява този спорт и че имаме дори федерация, доста практикуващи. Според мен това домакинство беше изключително полезно, преди всичко за рекламата на този спорт у нас. Посрещнахме над 1 000 състезатели, някои от тях не бяха идвали в Европа дори. Успяхме да представим страната ни“, допълни Петър Драгоев.

Според него, Ушу привлича все повече млади българи, които имат желание да се занимават активно със спорт. „От колегите в Бургас знам, че след това състезание доста деца са ги потърсили. Дори знам, че цяла група от доброволците, които помагаха за организацията на световното, се е записала и тренира. Един състезател от клуба на Стефан Колев е точно от тази група и ще представи бургаския клуб на предстоящото републиканско първенство в Русе. Момчето тренира една година, дори няма цяла година и веднага се пуска на състезание. Това е страхотен успех“, сподели Драгоев.

Петър Драгоев се занимава с Ушу от 1999 година. От 2002 преподава и се състезава. Има собствен клуб в София. За себе си определя Ушу като нещо изключително специално. „Освен, че има спортно направление, думата изкуство го определя на сто процента. Ушу възпитава много неща. Аз започнах да се занимавам още като тийнейджър – моментът, в когато човек избира накъде да поеме в живота си. Тогава този спорт ми помогна много – с дисциплината, с нещата, които правех на тренировки. Успях да формирам мироглед. Тръгнах в посока, която за мое щастие, се оказа положителна“, каза още Петър Драгоев.

Източник: Дарик Нюз