Стефан Колев

Бургас отново посреща най-добрите бойци в третото първенство по Тайдзи цюан

Блестящата организация на Световното първенство по УШУ в Бургас беше оценена изключително високо. През следващата година морският град ще бъде домакин на третия международен турнир по Тайдзи цюан, което е и най-практикувания стил на УШУ. Организацията на спортното събитие вече е в напреднала фаза, обяви в ефира на „Дарик“ Стефан Колев, президент на Българската федерация по УШУ, президент на спортен клуб „Бей Син“ и собственик на „Бургос Строй“ ЕООД.

Как успяхте да организирате над 300 доброволци, които помогнаха за организацията на Световното първенство по ушу в края на миналата година? Знаем, че всички получиха и безплатни годишни ваучери за тренировки.

Идеята за ваучерите възникна по време на самото световно първенство, като знак на благодарност. Имахме доста сериозен организационен щаб за провеждането на това наистина голямо спортно събитие. Около 25 души се грижиха за всички важни неща, които трябваше да направим. Този щаб работеше денонощно. Всички заедно бяхме в едно помещение в продължение на 10 дни. В тази динамична работна среда се зародиха много идеи. Наблюдавахме работата на доброволците – все ученици между 16 и 19 години. Виждайки колко отдадени са на това, което правят, си казахме, че трябва да им благодарим по някакъв начин. Направихме анкета сред тях за това какво искат да получат. Мислехме, че ще много от тях ще поискат заплащане, храни или други материални неща. За наша изненада обаче повечето доброволци посочиха, че искат знание – знание за УШУ. Тези млади хора са толкова любознателни. Те искаха да знаят повече за този спорт, за хората, които тренират, как живеят, какви ценности следват. Затова и решихме със съдействието на „Бургос Строй“ ЕООД да осигурим безплатни тренировки за срок от една година на всички доброволци, плюс един. Казвам плюс един, защото те всъщност получиха двойни ваучери, за да могат да доведат със себе си и приятел. Така ще могат да тренират заедно, да се включват в лекциите, посветени на УШУ, тъй като ние имаме и допълнителни занимания, които подпомагат спорта. За високи спортни резултати вече не е достатъчно просто да се занимаваш със спорт. Човек трябва да има много други качества.

Колев с вицепрезидента на световната ушу федерация г-н Го

Колко души участваха в Световното?

Около 1 000 души, пряко, от цял свят. 52 държави представиха своите отбори. Това са много сериозни нации. Тук говорим за САЩ, Канада, Бразилия, най-големите в Азия: Китай, Япония Индонезия Индия. Не бива да пропускаме и Русия. Това са големи нации, които имат големи интереси и в икономиката и спорта. Всички те представиха отборите си на световното първенство в Бургас. Според много от тях това беше най-доброто световно по УШУ, организирано някога. Имаме много благодарствени писма. Има какво още да се желае в нашата организация, но трябва да се отбележи, че за първи път организирахме такова нещо. Разчитахме малко на принципа пробра грешка. Имаше и грешки, но за радост не бяха фатални. Всички бяха много доволни. Направихме някои запомнящи се неща. Едно от последните писма, които получихме беше от Международната антидопингова агенция. Похвалиха ни, че сме организирали най-добрата стая за допинг, която са виждали. Самата зала беше отделено помещение в спортна зала „Младост“. Знаете, че тази зала не е пригодена за събития от световен мащаб. Това наложи да я ремонтираме за около 100 000 лева. Голяма част от бяха поети от „Бургос Строй“.

Прочетете пълният текст на статията в ДарикНюз.