Европейско първенство по ушу в Москва, 14-20 май 2016

12-годишната Деница Колева от СК „Бей Син“ – Бургас спечели 2 златни медала в традиционните стилове „ТайчиЧуан“ (юмрук) и „Тайчи Дзен“ (меч) по време на XVI Европейско първенство по ушу в Москва, което се проведе в руската столица от 14 до 20 май 2016 г.

6-членна делегация, водена от президента на Българската федерация по ушу –  Стефан Колев, Васил Вълков-треньор, Степан Дадурян, Васил Симов,Йордан Янков и шампионката Деница Колева, представиха страната ни на Европейското първенство.

В бойният стил „СанДа“ в руската столица ни представиха Васил Симов и Йордан Янков. Двамата състезатели са познати в Бургас като изявени кикбоксьори. Янков е двукратен вице-световен шампион по кикбокс, световен шампион по Муай Тай и многократен национален шампион. В последните 7 години е в десетката на Спортист на Бургас. За двамата състезатели участието на това Европейско първенство беше предизвикателство. Васил Симов завърши на 5-то място, а Янков спечели сребро. Национален треньор е Васил Вълков – доказан специалист в бойните спортове. Златото остана за Яамил Мусаев от Русия, който е трикратен световен и двукратен европейски шампион в този спорт. Въпреки това срещата беше равностойна.

Националните отбори на общо 29 държави, сред които Армения, Азърбайджан, Австрия, Беларус, България, Чехия, Хърватска, Германия, Естония, Германия, Грузия, Гърция, Унгария, Израел, Латвия, Литва, Молдова, Румъния, Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Испания, Швейцария, Швеция, Великобритания, Украйна и Русия взеха участие в престижната надпревара.