12 ноември 2015 година беше добър ден за българското Ушу – може би най-добрият в българската история на това бойно изкуство. „Това е един от най-щастливите дни в живота ми“ – сподели Стефан Колев, президента на Българската Федерация по Ушу. „Винаги съм искал да организирам голям турнир по Ушу в България, по-точно в Бургас, но мечтите ми се простираха най-много до европейско ниво“ – призна президента на Федерацията. Днес обаче имаме повод да ликуваме – Бургас се пребори за домакинство на Световно първенство по Ушу за деца и младежи от 12 до 19 г възраст – а именно това е най-силната възраст в този спорт. Затова на всички ни предстои да наблюдаваме нещо изключително през октомври 2016 г.

Бургас спечели домакинството за Световното първенство по Ушу за деца в тежка конкуренция с такива градове като Москва, Джакарта, Варшава и много още други. Определянето на Бургас за домакин е още едно признание за изключително добото представяне на кандидатурата на града и за големите положителни промени в Бургас през последните няколко години.

Световното първенство по Ушу за деца и младежи ще се проведе в морския град през октомври 2016, като се очаква само състезателите да бъдат не по-малко от 1000 души. Заедно с антуража им, в морския град ще пристигнат няколко хиляди души, а половин милиард трениращи Ушу по целия свят ще обърнат очи към Бургас. Организацията на състезание от подобен ранг ще бъде изключително трудно, но вярвам, че ще се справим – заяви г-н Колев на пресконференцията в Община Бургас. Започваме работа по организацията още утре и всеки, който желае да помогне, ще бъде добре дошъл. Само доброволци ще са ни необходими около 300 души. Разбира се, имаме нужда от финансиране, затова търсим спонсори. Искаме да покажем максимално много от това състезание, затова медиите също са добре дошли, заяви в заключение г-н Колев.