Ушу делегация, водена от президента на МФУ Ю Цайчин.

Световните федерации на осем спорта борещи се за включване в олимпийската програма на Токио 2020 посредством програмата за допълнителни събития, представиха своите предложения на 7-ми и 8-ми август. Избраните спортове включват: бейзбол/софтбол, боулинг, карате, кънкови спортове, спортно катерене, скуош, сърфиране и ушу.

Водена от президента на Международната федерация по ушу и вицепрезидент на Международния олимпийски комитет г-н Ю Цайчин, ушу делегацията включваше изпълнителния вице президент на МФУ г-н Антъни Го, заместник генералния секретар г-н Чън Чонг, г-н Байрон Джейкъбс мениджър събития и организация, световната шампионка от Русия г-ца Даря Тарасова, президента на Японската федерация по ушу тайдзицюан г-н Мураока Кюхей, а също и техния генерален секретар г-н Ишихара Ясухико. Презентацията на делегацията по ушу започна със спиращ дъха видео клип, след който всеки от членовете направи своето изявление. „Презентацията и сесията с въпроси и отговори изключително успешно и се чувстваме много обнадеждени от нашите усилия в Токио“ заяви г-н Го.

През двата дни в красиво Токио всяка от съответните международни федерации беше подложена на две подробни сесии. През първата бяха дадени по 15 минути на делегатите да представят своите предложения, последвана от 30 минути въпроси от журито на програмата за допълнителни събития. През втория ден МФ се върнаха за още 50 минути въпроси и отговори, позволяващи по-подробно интервю за да се установи спорта, който най-добре отговаря на критериите поставени от журито за допълнителни събития.

„Ушу е популярен спорт в Япония с над 1.5 милиона практикуващи. Японската федерация по ушу тайдзицюан е добре развита организация, която е създала много топ медалисти в нашите световни първенства през последните две десетилетия. Японската публика има изтънченост и знания, за да оцени и да се наслади на ушу на олимпийско ниво. Нашият спорт, популяризиран много десетилетия от кунгфу филмите по света, е също така изкючително занимателен и привличащ днешната младеж със своята енергичност, динамика и смайващи оръжия. Днешното младо поколение направи ушу популярна тема в социалните медии, което изключително много ще помогне за популяризирането на спорта и Игрите 2020 сред още по широка публика.“, каза президента Ю.

Ушу делегацията направи пресконференция след интервюто с Токио 2020.

Влизането на ушу в Олимпийските игри ще запали страстта на милиони почитатели на ушу по целия свят и ще даде възможност на МОК да се възползва от международната му известност големия потенциален пазар. Основните принципи на ушу предлагат етични ценности на младите зрители и състезатели, пораждат силно чувство за честна игра, здраве и приятелство в съответствие с мисията на Олимпийския дух. Дълбоко свързаното международно общество и забележителните визуални компоненти на ушу ще го направят оживена тема в социалните медии и нови информационни платформи, които са много ползвани от младите състезатели и почитатели, представяйки Олимпиадата на новите поколения.

Решението относно кои събития ще бъдат предложени ще се внесе от организационния комитет на Токио 2020 пред МОК до края на септември 2015 г., а крайното решение ще бъде взето на 129-тата сесия на МОК в Рио де Жанейро, Бразили през август 2016 г.