Stefan Kolev

Стефан Колев

Историята на спортен клуб Бей Син разказва Стефан Колев (www.stefankolev.eu), председател и главен инструктор на УШУ школата Бей Син – Бургас, председател на Българската Федерация по УШУ:

Идеята за създаване на спортен клуб “Бей Син”, гр. Бургас е на майстора по китайски бойни изкуства г-н Красимир Димитров – Китаеца.

През месец май, 1994 г., в паузата на един семинар по тайдзи цюан стил чън, в спортна зала “Черно море” в гр. Варна, споделих с Китаеца идеята да направим група по Тайчи (Тайдзи цюан) в Бургаския Свободен Университет. Явно му допадна. И докато разказвах за трудностите, които срещахме при реализирането на този проект и евентуалното бъдещо развитие, той неочаквано ми предложи да основа клуб. Отказах веднага без колебание. В следващите няколко месеца се разбра, че в БСУ такава група няма да има, но същевременно осъзнах, че много хора се интересуват от създаването на клуб, в който да се преподават китайски бойни изкуства, и не само това…

И така, в студената утрин на 05.11.1994 г. в 5.20 часа, в “Актовата зала” на Строителния техникум в Бургас, бе проведено първото занимание по тайдзи цюан. Присъстаха четирима, които смятам за основатели на клуба – Станка Костадинова, Слави Атанасов, Никола Николов и моя милост. Малко по-късно се присъединяват сегашните наставници Марин Калоянов, Ваня Стоянова – дългогодишен секретар и член на УС на клуба, Георги Тодоров – член на УС и главен инструктор и Иво Иванов, а след време и Даниела Тенева, Йовка Янакиева, Димитър Тодоров и много други.

По същото време е дадено и името на клуба – Бей Син Гуан, което означава школата Северна звезда. Кръстник отново е Красимир Димитров. През годините популярно става китайското име, а за българското значение знаят малцина.

Само за 5-6 месеца, малката група от хора се превръща в сериозен и проспериращ клуб, в който се провеждат занимания по Тайдзи цюан стилове Ян и Чън, Спортно ушу и Вин чун. Започва провеждането на редица семинари с Красимир Димитров, Ван Циенцюн, Валери Иванов, Божидар Станчев, Симеон Делчеф и др. В края на 1995 г., клуба вече беше добре структуриран, с ясна политика и стратегия за развитие. Най-важното което постигнахме обаче в тези безгрижни години е обичта и приятелството, които спечелихме.

1994

Началото на нова ера в българското ушу – на 05.11.1994 г. в актовата зала на Строителния техникум, 5.20 часа.

1995

До края на тази година в клуба са се записали 15 души.

1996

На 01.06. клубът организира първата демонстрация на бургаските бойни изкуства, в спортна зала Младост.

Проведен е семинар по Тайдзи цюан Ян стил.

Трениращи към края на годината – 46.

1997

Клубът е домакин на Шестото Републиканско първенство по ушу.

1998

В Бургас се провежда първият Лей Тай турнир с под шефството на Община Бургас.

1999

Организиран е Втория Лей Тай турнир.

2003

През месец март, Стефан Колев и Димитър Тодоров, участват на Открития турнир в Стокхолм, Швеция, организиран от Асоциацията на Северните и Балтийските страни и донасят първия медал от международно състезание, като представянето им е впечатляващо – трето, четвърто, пето и осмо място.

През месец ноември Димитър Тодоров участва в Откритото Първенство на Русия и печели за България един сребърен и един бронзов медал.

2004

През месец май 11 състезателя от клуба взимат участие, като част от националния отбор, в 12-ти Световен шампионат по Кунг фу/Ушу в Италия, организиран от Световната асоциация по кунг фу в град Перуджа. Състезателите ни печелят 8 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала.

2005

След официална покана клубът, като част от националния отбор, отново взима участие в състезанието за световната купа. Този път участват 14 атлети и завоюват 15 златни, 7 сребърни и 8 бронзови медала.

2006

За трета поредна година СК „Бей Син“ участва в Шампионата за Световната купа Перуджа – Италия, където завоюва 7 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала, от тринадесет участващи от клуба състезатели.

На 12.11.2006г. в гр. Лигано – Италия на европейско първенство Димитър Тодоров завоюва 6-то, 12-то, 15-то и 17-то места в дисциплините дзю дзие биен (девет секционен камшик), нан дао, нан гун и нан цюан. В състезанието взеха участие 28 отбора от общо 29 страни – членки с активен статус. За първи път на този форум присъства българския национален отбор.

2007

На Шампионата за Световната купа Перуджа – Италия,от общо 46 медала за България, Бургаския клуб печели: 3 златни, 1 сребърен и 4 бронзови.

През същата година 4-7 октомври на Европейското първенство във Варшава / Полша бургаските спортисти представят достойно страната ни със завидни резултати. Николай Геренски е безспорен фаворит с бронзов медал за своята категория.

2008

Традиционно на Шампионата за Световната купа Перуджа – Италия за СК „Бей Син“ Бургас са отредени: 4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

15-20 октомври на Европейското първенство представянето ни също е много добро при изключително силна конкуренция от страна на Русия и Украйна.

2009

Шампионата за Световната купа Перуджа – Италия клуба ни печели: 4 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. Носители сме и на купата за най-малък участник в шампионата пет годишния Крум Иванов.

2010

В гр. Перуджа / Италия, за поредна година се проведе Шампионата за Световната купа по ушу.  Общия резултат за бургаските състезатели е: 7 медала – 5 сребърни и 2 бронзови. На 13-то Европейско първенство по УШУ в гр. Анталия, Турция. Спортен Клуб „Бей Син“ Бургас завоюва общо 6 медала.

2011

Републиканско първенство ІІ-ри кръг, което се проведе в гр. Пловдив – СК „Бей Син“ се представи достойно с общо 18 медала от които 6 златни, 5 сребърни и 7 бронзови.

2013

На Републиканското Първенство ІІ кръг, което се проведе в гр. Бургас, зала „Никола Станчев“ в к-с „Меден Рудник“, бургаските състезатели се представиха блестящо и завоюваха общо 2 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала.

2014

През март 2014 няколко състезатели от клуб Бей Син участваха в Световното Първенство по Ушу в Анталия, Турция. На 4 април 2014 в Бургас се проведе Републиканско Първенство по Ушу, а през май месец състезатели от Бей Син участваха в Европейския шампионат в Румъния. На Европейското Първенство в Букурещ, Румъния, проведено от 4 до 11 май 2014, състезателите от Бей Син завоюваха общо 6 медала, от които 2 златни.

Бургас се пребори за домакинството на Европейското първенство по УШУ през май 2016 година.

От 16 до 28 август 2014 в Китай, гр. Нанджин, се проведе Младежка олимпиада, на която бяха допуснати и четири неолимпийски спорта, между които и УШУ. Камелия Колева от клуб Бейсин беше единствената представителка на този спорт от България и завоюва престижното 7-мо място в генералното класиране.

2015

Членове на клуб Бей Син, както и лично председателя на  клуба Стефан Колев, взеха участие в Третото Европейско Първенство по УШУ, което се проведе в Стара Загора от 16 до 22 май 2015 г. Участвахме и на Балканското първенство по Ушу в Бургас.

2016

Членове на клуб Бей Син участваха в 6-тото Световното първенство по Ушу за деца и младежи, което се проведе в Бургас от 25.09 до 03.10.2016 г. Джет Лий написа в личния си блог, че в Бургас по време на световното първенство се събира младия елит на Ушу. Нашите възпитаници Деница Колева и София Железнова влязоха в първата десетка на най-добрите в света, като заеха 8-ми места. Участвахме и в 16-тото Европейско първенство в Москва от 14 до 20 май 2016, като от там наши спортисти се върнаха със златни медали.

2017

Наши състезатели участваха на всички републикански първенства в Стара Загора и Русе.

2018

Нашите състезатели София Железнова и Златомир Златев участваха на Европейското първенство по Ушу в Москва и стигнаха до 5-то място в оспорвана конкуренция със състезатели от 16 европейски страни.

Галерия