Кратко представяне

В СК БАТЯТ се преподава Стария Ян стил на тайджи чуан, като стремежът ни е да го запазим и разпространим в България в неговия автентичен вид. Главен треньор на клуба е Майстор  Георги Деничин, който практикува Тайджи чуан от 1979 г.

Методите на преподаване следват традициите на старите майстори, които дават много добра основа, върху която да се надгражда, за да се достигне високо ниво на уменията във времето.

Ние сме тясно свързани със школата на Стария Ян стил в град Тайтунг в Тайван, която ни оказва неоценима помощ за подготовката на състезателите от високите нива и инструкторите. 

Представяне

СК „БАТЯТ“ е регистриран през 2019 г. и е наследник на Българската Асоциация по Традиционен Ян Тайджичуан чието начало започва през 1984 г. със създадената  от Майстор  Деничин школа по тайджи чуан.

Георги Деничин е майстор  осмо поколение Ян стил и вътрешен ученик на майстор Ян Тин-уей, седмо поколение.

В школата на БАТЯТ се развиват талантливи последователи на изкуството, които вече са завоювали престижни отличия на републикански и международни състезания.

Днес в БАТЯТ практикуват хора от 20 до над 70 годишна възраст.

Тайджи е непрекъснато движение, спокойно и хармонично, без напражение, като поток. Практикуването на Тайджи прави ума концентриран и спокоен. Тялото става гъвкаво и здраво, подобрява се циркулацията на кръвта и се повишава имунитета на организма. Заздравяват се костите и сухожилията. Подобряват се равновесието и баланса.  Човек става по-устойчив на вредните влияния на околната среда и се справя по-добре с предизвикателствата в ежедневието.   Практикуващите получават повече енергия от колкото изразходват по време на тренировка.  Чувстваш се добре, жизнен и пълен с енергия. Едно прекрасно начало на деня

Тренировките са подходящи за хора от всяка възраст, както и за хора със здравословни проблеми,  като с всеки се работи индивидуално.   Един от малкото спортове, които могат да се практикуват цял живот.

Старият Ян стил в България

През юли 1997 Георги Деничин среща грандмайстор Тенг Ши-хай (Teng Shi-hai). Той му дава първите уроци по стария Ян стил на тайджи чуан, кани го в Тайван и определя за негов личен учител майстор Херман Ян (Ян Тин-уей).

Грандмайстор Тенг Ши-хай е наследник на грандмайстор Ван Цзъ-хъ (Wang Zi He). Грандмайстор Ван и грандмайстор Тенг са носители на правителствена награда за големия им принос в разпространението на тайджичуан. Херман Ян е един от водещите ученици на грандмайстор Тенг. Георги Деничин започва да тренира под ръководството на майстор Ян Тин-уей в Тайван през 1997 г., като преминава през всички технически нива издържайки съответните изпити и през 2005 г. получава най-високото майсторско (червено) ниво връчено му лично от Грандмайстор Дън Шихай. През 2016 г. на официална церемония в Тайпе, Тайван Георги Деничин е признат за вътрешен ученик на майстор Ян Тин-Уей и е вписан в генеалогията на Стария Ян стил в списъка на майсторите от осмото поколение.

Програма

Старият Ян Стил, практикуван в СК „БАТЯТ“ е запазил всички ценни елементи на оригиналното изкуство. Развитието на ученика преминава през три големи стадия – физически, енергиен и духовен, като във всеки от тях има няколко подетапа. Здравата и стабилна структура, разтеглянето на сухожилията, омекотяването на тялото и непрекъснатият поток на движенията са основите, върху които се гради физическият етап на обучението. Той е подготовка за енергийния етап, в който енергията изпълва цялото тяло и се движи в непрекъснат поток през него. В това се корени здравословният и лечебен ефект на Стария Ян стил. Енергията свързва отделните части на тялото в единна, еластична структура и е основата за изграждането на „вътрешната сила” на тайджи и на бойното изкуство. Заедно с това енергийният етап е връзката между материалното и нематериалните аспекти на съществуването, познанието на света и себепознанието, които са висшата цел на развитието.

Развитието в духовния етап е отворено и безкрайно.

Обучението на учениците в БАТЯТ е съобразено с индивидуалните особености, потребности и здравословно състояние на учениците, като се преминава последователно през изучаването на:

 • Подготвителни упражнения
 • Форма без оръжие – 108 движения на Стария Ян стил
 • Форма със сабя на Стария Ян стил
 • Форма с меч на Стария Ян Стил
 • „Бутащи ръце”
 • „Сан шоу” (форма на договорен двубой)
 • Копие
 • Ветрило
 • Бойно-приложни техники за самозащита.

График и зали на провежданите тренировки

Зала Център

 • Адрес: Зала 216 на Младежкия дом „Средец“ (бивш „Лиляна Димитрова“), ул. Кракра №2, през топлите месеци (май – октомври) заниманията са на открито в Борисовата градина пред паметника на Братската могила

 • Подходящи: за всички възрасти

Ден

Час

 • Понеделник – петък

7:30-9:00 ч.

 • Събота и неделя:

– Първа тренировка от 7:30 до 9:00ч.

– Втора тренировка от 9:00 до 10:30ч.

Зала Люлин

 • Адрес: кв.Люлин 7, ул. Добри Немиров 5, сграда „Люлин плаза” – до метростанция Люлин

 • Подходящи: за всички възрасти

Ден

Час

 • Понеделник и Сряда

7:30-8:30 ч.

 • Събота и неделя:

17:00 до 18:00ч.

Зала Младост

 • Адрес: жк. Младост 2, бл.236, Читалище Джон Атанасов

 • Подходящи: специализирана група за хора в пенсионна възраст

Ден

Час

 • Вторник и четвъртък

10:30-11:30 ч.

Основно лице за контакт:

Десислава Бутилова – Председател на СК „БАТЯТ“
тел. 0896 819 300
email: dessybut@gmail.com

Инструктори

Георги Деничин
Георги Деничинтреньор
тел. 0889 314569
email: yangoldtaiji@yahoo.com
Ирина Робева-Терезиева
Ирина Робева-Терезиеватреньор
тел. 0886 395 391
email: irkoro@abv.bg
Десислава Бутилова
Десислава Бутиловатреньор
тел. 0896 819 300
email: dessybut@gmail.com

Галерия