Информация  за Клуб по традиционни бойни изкуства -гр. Стара Загора

Клубът по Традиционни бойни изкуства в град Стара Загора  създаден през 1987 година. Развива стилът Шон  Донг, предаден от учителя Ву Дък Тиен. Методите Шон Донг са от китайски произход. Този период в развитието на системата е останал забулен в тайните на времето-кога и от кого е било поставено началото в самия Китай, не е известно. Знае се само, че в провинция Шан Тунг през 1814 година е съществувала силна школа, взела по-късно активно участие в  Боксьорското въстание. При потушаването му, един от учителите на школата- участник в него, се укрил от преследване  в провинция Лан Шон в Северен Виетнам. За основател на виетнамското направление се приема Хоанг Дай, от провинция Ланг Шон. По всяка вероятност той е получил изкуството Пу Миа Шан Тунг /автентичния китайски вариант/ от същия този спасил се от преследване учител, като впоследствие е класифицирал методите според собствените си разбирания. По думите на нашият у1ите Ву Дък Тиен, Хоанг Дай е починал в дълбока старост в края на 60-те години. Той имал малко ученици- Лао Ни, Чен Май и Чу Ту. Чу Ту става глава на школата, т.е. пазител на традицията.

В България стилът е тясно разпространен. Той е преподаван от Красимир Василев, а в последните 15 години от Снежанка Василева. От създаването си до днес клубът не е прекъсвал своята дейност.

Клубът по Традиционни бойни изкуства е домакин на Първото републиканско състезание по Ушу през 1990 година в Стара Загора, а Снежанка Василева е първата абсолютна шампионка при жените. Красимир  Василев също е многократен медалист на републикански състезания и Световни купи в Перуджа. През годините клубът предостави още няколко домакинства на републикански първенства. Неговите ученици за постигнали многократни призови класирания, освен на държавно ниво, на Балканска купа и Европейско първенство.

Клубът ползва общинска база на адрес-гр.Стара Загора, ул. Българско опълчение 85, Общинска зала по борба. По настоящем треньор е Снежанка Василева, а помощник  треньор- Здравка Комитова. Тренировките се водят по определен график, обхванати са деца и младежи.

Галерия