Българският младежки отбор по Ушу
Българският отбор по Ушу и треньорът от Виетнам Ли Трънк Хю

Между 28-ми септември и 3-ти октомври Бургас става арена на едно от най-значимите събития в спортния календар на България за 2016г. Градът край морето спечели домакинството на 6-то Световно първенство по УШУ за младежи с конкуренция с Москва, Джакарта и Шарм ел Шейх. 1 000 бойци от 50 държави ще премерят сили в оспорвано състезание на физическа и психическа устойчивост, типични за този спорт на вековете, познат сред широката публика с името кунг –фу. Повече за състезанието ще ни разказа един от основните организатори и Президент на Българска федерация по УШУ – Стефан Колев.

Г-н Колев, УШУ не е толкова популярен спорт в България, как успяхте да спечелите това домакинство?

УШУ може да не е спорт, познат на широката общественост, защото не е в радара на медийното внимание, но хиляди са практикуващите в България и историята на спорта на наша територия никак не е нова. Още в началото на 90-те в България пристигат майстори по бойни изкуства, които предават знанията си и формират първите треньори. Още преди това УШУ се тренира, но поради тогавашния политически строй, който не толерира източните бойни изкуства, практикуващите правят това скрито, набавяйки си литература от чужбина и криейки се по мазета и тавани. За щастие тези години са далеч зад нас, вече имаме сериозна и професионална организация като Българска федерация по УШУ, която успя да спечели това домакинство в оспорвана конкуренция и да постави България на картата на световните бойни спортове. Мисля, че успяхме именно защото Световната федерация оцени усилията ни в последните десетилетия,  видя прогреса на нашите състезатели и най-вече, не може да игнорира постоянството, с което развиваме спорта.

С какво това състезание е важно?

Най-вече с това, че ще покажем страната си пред света – 1000 състезатели от 50 държави ще пристигнат с Бургас от почти всички континенти – имаме състезатели от Китай, САЩ, Русия дори Мозамбик и Иран, всички те пристигат със своите щабове и се надяваме да представим нашия град Бургас в най-добрата му светлина и да ги очароваме с българското си гостоприемство. За някои от най-малките състезатели това ще е първо излизане в чужбина и това несъмнено е огромна отговорност. За децата, идващи от далечни места, например тези от Африка, сме избрали хотел в центъра на града, за да сме сигурни, че всички красоти на Бургас са на една ръка разстояние.  Естествено, имаме и една голяма цел, за която това състезание е важна стъпка, а именно да успеем да покажем прекрасния си спорт на повече деца и родители и да имаме повече българчета в залите по УШУ. Нашият спорт не само развива всички физически качества, но и почива върху древна философия, в която думи като чест, самодисциплина, лоялност не са архаизми. Макар, че УШУ е спорт, създаден в Китай, ние се опитваме да възпитаваме нашите спортисти и в родолюбие и мисля, че успяваме – те чудесно разбират важността на това да печелят медал за България е един толкова далечен от нашите ширини спорт.

А защо децата и родителите да изберат УШУ пред друг спорт?

Защото развива цялото тяло и всички физически качества като сила, бързина, отскок, гъвкавост. В УШУ има стотици стилове, някои от тях, като Тай Чи, могат да бъдат практикувани на всяка възраст, така че това може да е спорт за цялото семейство. И както вече споменах, физическите качества са само част от важните за един УШУ състезател качества; много по-важни обаче са уважението, гоненето на съвършенство и разбирането, че то не може да бъде постигнато, не и на всяка цена. Каня всички деца и родители в залите по УШУ в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и много други, за да се убедят сами в предимствата на нашия спорт. Не случайно близо милиард души по света го практикуват.

Със съкращения от новинарския портал www.bulgaria.utre.bg